dijous, 1 d’octubre del 2009

ave, amici, amicae

L'explicació de la falla

Anomenen aquest bloc PATET en homenatge al poeta del Fènix, el suposat Cynewolf, que al segle VIII dC. prenia la paraula llatina patet "s'obri" del poema de Lactanci De ave Phoenice referida a la llunyana terra de l'orient on habita el fènix, l'au que naix de les seues cendres. Però Cynewolf cau embadalit per la suggerència de la imatge, eixa obertura que, com una porta sempre oberta, deixa passar l'eco dels himnes dels benaurats per què els escolte el poble.

Nosaltres, que ens apuntem a la força estimuladora de la imatge, prenem de nou el nom per aquest espai obert de bat a bat a la participació i l'opinió sobre el llatí i el món romà. Obrim la porta per què la meravellosa música amb què ens acarona el llatí i el món que representa arribe als oïts dels "mortals" del "poble", per deixar a la vista de tots els tresors vius de la latinitas. La nostra tasca és la de mantindre obert el camí del coneixement, deixar expedita la ruta cap a eixe orient de la renovació en la tradició clàssica, invocar la comunicació entre el passat, el present i, per descomptat, el futur.

7 comentaris:

  1. Benvingut a la blogosfera, Gregori!
    Ja som molts els profes que ens dediquem a fer més atractives les nostres assignatures a través de l'ordinador.
    En quant als Ludi dels quals em parlares, vaig fer servir el llibre de Fernando Lillo de l'editorial Áurea Clásica, a més del dossier sobre el mateix taller que pots trobar a la pàgina http://fotoscultura.iespana.es/juegos_valenciano.pdf.
    Espere que s'ho passeu tan bé com ens ho passarem nosalres!
    Salutem maximam!

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies per la informació, Sunny, tractaré de fer-los servir, perquè l'edat en què està l'alumnat demana aquest tipus de coses a les quals no ens podem sostreure.
    Vale

    ResponElimina
  3. Passejant per la xarxa he descobert aquest blog i és una autèntica meravella poder compartir-lo. Sempre he trobat a faltar la comunicació entre el professorat i ací hi ha una gran quantitat de exercicis interactius que sempre ens poden servir molt.
    Endavant amb la tasca,és una bona iniciativa.

    ResponElimina
  4. Es preten això, encara que, podem assegurar-ho, el blog està en construcció, amb les hores perdudes del professor i, per suposat, les suggerències de seguidors com vos i les entrades de lalumnat. Anem fent camí, gràcies.

    ResponElimina
  5. Gregori sóc Nuria, la resposta que he trobat es que a la amazona li deien Pentesilea.

    ResponElimina
  6. no sé si s'haurà publicat el coment però per si això...
    la resposta és Pentesilea

    * Nuria*.

    ResponElimina
  7. Gregor !!! jo tinc la mateixa resposta que ells PENTESILEA, que era filla de Ares y Otrera.

    soc janet

    pOsitiu =)

    ResponElimina